Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lorettoi ház 700. centenáriumi ünnepsége
  2020-04-26 15:56:10, vasárnap
 
  ...... ........


Szent II. János Pál pápa a Lorettoi ház 700. centenáriumi ünnepsége alkalmából levelében kifejtette azt a hármas üzenetet, amit a litánia kifejez.
1) A kegyelem, Isten ingyenes ajándéka, amelyet szüntelen kérünk és ha elveszítettük volna bűnbánattal és gyónással újra rátalálhatunk.
2) A hit, a kinyilatkoztatott igazságok ész szerű belátása, Isten elfogadása és terveibe való beleegyezés.
3) Az üdvösség, melyet egy szegénységben elfeledett Isten Fia hozott el nekünk.
A litánia az örökké tartó örömért való könyörgésével végződik.

* * * *

Lorettoi ház - Szűzanya Názáreti háza
...... ........


- A názáreti Szent Ház Lorétóban
A lorétói kegyhely története a XIII. század végéhez kapcsolódik. 1294. december 10-én érkezett Itália adriai tengerpartjára, Recanati város kikötőjébe az a Ház, melyben Szűz Mária családja lakott Názáretben - vallja a hagyomány és erősíti meg a Ház eredetiségét a történelmi kutatás, a régészet, az építészet-történet, az epigráfia és legújabban a pollenkutatás eredménye is. Assisi Szent Ferenc egyik írása említi, hogy a Poverello 1219-ben szentföldi zarándoklata során felkereste Názáretet, hogy ,,megtisztelje azt a Házat, melyben az Ige testté lett".
P. Vértesaljai László SJ - Vatikán
*
A mai Szent Ház oltárlapja fölött latin felirat hirdeti a János evangélium híres karácsonyi szavait: ,,Az Ige testté lett'". Egyetlen szót tettek hozzá: ,,itt". A szöveg latinul így hangzik: ,,Hic Verbum caro factum est", vagyis ,,Itt testesült meg az örök Ige".
Ez az apró szó oly megható és sokatmondó. Meghatja a zarándok szívét és valójában Lorétó ezért lett immár több mint 700 éven át Itália legjelentősebb kegyhelyévé. Aki eljön ide, hozza el magával a Szentírást, olvassa el a János evangélium előszavát, a híres Prológust és Lukács evangéliumából élje át azt a beszélgetést, mely a legfontosabb Isten és az ember történetében! Ebből a beszélgetésből született Urunk Jézus, az Isten és Mária Fia, aki megváltotta a világot.
- A názáreti Szent Ház története izgalmas eseménysorozat
A názáreti Szent Ház története izgalmas eseménysorozat. Szent Ferenc még látta 1219-ben, de még 1288-ban is egy domonkos zarándok ott imádkozhatott falai között. Viszont egy német zarándok 1332-ben már csak romokat talál az egykori Ház helyén. 1288 és 1332 között eltűnik a Szent Ház, mert elmenekítik a muzulmán hódítók elől. És éppen 1291-ben elesik Szíriában a Szent János Ispotályos Lovagrend Akkó vára is, a kereszténység utolsó ottani bástyája. Ekkor hozzák el a Szent Ház köveit és menekítik Nyugatra, biztonságba. Hajón hozzák és nem angyalszárnyon. Mégsem téved a középkor eszmevilága, mely angyaloknak tulajdonítja a Ház Itáliába érkezését.
Valóban Angyalok hozták
...... ........... .............


Egy 1985-ben felfedezett okirat egy bizonyos Angeloi bizánci nemesi család történetéről tudósít, melyben Nikéforosz Angelosz epiruszi uralkodó kiházasítja Itamár nevű lányát a nápolyi király fiával, II. Tarentói Fülöppel. A kelengye lajstromában ott a rejtély kulcsa: ,,A szent kövek, amelyeket a Szűz és Istenanya, Miasszonyunk házából hoztak el". Az Angelosz görögül angyalt jelent - a mi magyar angyal szavunk is ennek lágyítása -, az Angeloi már családi név és valóban ők, az Angyalok nemzetsége mentette Názáretből a Szent Ház köveit az Adriai-tenger túlsó partjára. A frigy időpontját is ismerjük: 1294 augusztusa-októbere. Recanati városa akkor a Pápai Államhoz tartozott, az adományt a pápának szánták, az 1294 júliusában megválasztott V. Cölesztin remetepápának, aki három nappal a Szent Ház megérkezése után, 1294. december 13-án lemondott.
- A Ház azóta nem mozdul, csak a világ indul meg feléje
Utóda VIII. Bonifác, majd a pápák avignoni fogsága következik, de a Szent Házat nagy kegyelettel Recanati közelében egy tengerre néző hegyfokra helyezték, hogy onnét ,,hazalásson". A kis házat egyszerűen a földre emelték, alapozás nélkül és úgy áll ma is ott, csodájára mindeneknek és mindenkinek. A Ház azóta nem mozdul, csak a világ indul meg feléje. Pápák sora kereste fel és mintegy kétszáz szent a történelem során. Mert ott lett emberré az egyedül Szent, a názáreti Jézus Krisztus!
*
- A Szent Ház legendája és a középkori szentföldi zarándokok beszámolói
“A Szent Házat - mondja Loreto legendája - angyalok hozták Názáretből Marchiába. 1291-ben, amikor a keresztesek utolsó erődje is elesett a Szentföldön, és a hitetlenek elözönlötték a keresztény szentélyeket, az angyalok kiemelték a föléje épített, félig lerombolt Angyali Üdvözlet-bazilika romjai alól, és elhozták először Tersatóba (ma Trsat), a horvátországi Rijekától északra. De a horvátok nem voltak méltók erre az isteni ajándékra - mondja a legenda. Amikor kérkedni kezdtek vele, ez annyira nem tetszett az angyaloknak, hogy három és fél év múlva, 1294. december 9-én továbbvitték, át az Adria másik partjára, Recanati közelébe. A csoda emlékére és a néhány ottmaradt kő tiszteletére a horvátok fölépítették a Szent Ház pontos mását, mely a századok folymán Horvátország legfontosabb Mária-kegyhelyévé vált. (...)
Ezeknek a legendáknak azonban, bár elbűvölőek, van egy szépséghibájuk, mégpedig az, hogy nincs korabeli bizonyítékuk. (...) Egy bizonyos Rinolduccino azt vallotta, hogy a nagyapjától hallotta, A Szent Ház "a tenger hullámain, mint egy hajó" érkezett Loretóba. 1485-ben a tudós Giovanni Battista Petrucci is megállapította, hogy a Szent Házat Jeruzsálemből "erőszakkal" távolították el, átkelt a tengeren, és először a horvátok, majd Marchia lakóinak birtokába került, angyali közreműködés nélkül."

*
- Loretoi litánia ének videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: tengerpartjára, legjelentősebb, szépséghibájuk, eseménysorozat, beszélgetésből, angyalszárnyon, megállapította, evangéliumából, elveszítettük, jeruzsálemből, remetepápának, kereszténység, megválasztott, pollenkutatás, könyörgésével, horvátországi, rátalálhatunk, imádkozhatott, szegénységben, elözönlötték, fölépítették, megtisztelje, történetében, tiszteletére, lajstromában, zarándoklata, legfontosabb, tulajdonítja, horvátország, szentélyeket, bizonyítékuk, beszélgetést, továbbvitték, rinolduccino, centenáriumi, eredetiségét, hármas üzenetet, litánia kifejez, kinyilatkoztatott igazságok, szegénységben elfeledett, örökké tartó, názáreti Szent, lorétói kegyhely, történelmi kutatás, pollenkutatás eredménye, szöveg latinul, örök Ige”, zarándok szívét, híres Prológust, legfontosabb Isten, ember történetében, beszélgetésből született, Szent II, János Pál, Isten Fia, Szűzanya Názáreti, Szent Ház Lorétóban, Szűz Mária, Assisi Szent Ferenc, Vértesaljai László SJ, Szent Ház, Urunk Jézus, Mária Fia, Szent Ferenc, Szent János Ispotályos Lovagrend Akkó, Valóban Angyalok, Nikéforosz Angelosz, Tarentói Fülöppel, Pápai Államhoz, Utóda VIII, Szent Házat, Jézus Krisztus, Názáretből Marchiába, Angyali Üdvözlet-bazilika, Giovanni Battista Petrucci, Szent Házat Jeruzsálemből,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kerüld el az evangélium örömén...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 19  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png telefon  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Gonosz démon-álarc  Reménység és erő Krisztustól e...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png férfi  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kislány  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A kételkedés kezelése  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Adakozás  A Megváltó szolgálatában  Irgalom és ítélet  Sokan azt tartják  Adakozás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  A másik dolog,  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Soha ne kedvezz...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Gonosz démon-álarc  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Reggel van  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
hármas üzenetet, litánia kifejez, kinyilatkoztatott igazságok, szegénységben elfeledett, örökké tartó, názáreti Szent, lorétói kegyhely, történelmi kutatás, pollenkutatás eredménye, szöveg latinul, örök Ige&#8221, zarándok szívét, híres Prológust, legfontosabb Isten, ember történetében, beszélgetésből született, domonkos zarándok, német zarándok, muzulmán hódítók, kereszténység utolsó, középkor eszmevilága, 1985-ben felfedezett, bizonyos Angeloi, nápolyi király, kelengye lajstromában, rejtély kulcsa, szent kövek, frigy időpontját, pápának szánták, 1294 júliusában, világ indul, pápák avignoni, tengerre néző, földre emelték, történelem során, egyedül Szent, názáreti Jézus, középkori szentföldi, keresztesek utolsó, hitetlenek elözönlötték, keresztény szentélyeket, angyalok kiemelték, föléje épített, horvátországi Rijekától, isteni ajándékra, csoda emlékére, néhány ottmaradt, horvátok fölépítették, századok folymán, legendáknak azonban, bizonyos Rinolduccino, nagyapjától hallotta, tenger hullámain, tudós Giovanni, tengerpartjára, legjelentősebb, szépséghibájuk, eseménysorozat, beszélgetésből, angyalszárnyon, megállapította, evangéliumából, elveszítettük, jeruzsálemből, remetepápának, kereszténység, megválasztott, pollenkutatás, könyörgésével, horvátországi, rátalálhatunk, imádkozhatott, szegénységben, elözönlötték, fölépítették, megtisztelje, történetében, tiszteletére, lajstromában, zarándoklata, legfontosabb, tulajdonítja, horvátország, szentélyeket, bizonyítékuk, beszélgetést, továbbvitték, rinolduccino, centenáriumi, eredetiségét, történetéről, közreműködés, távolították, miasszonyunk, eszmevilága, kegyhelyévé, mindeneknek, angyaloknak, kapcsolódik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3897
  • e Hét: 38883
  • e Hónap: 72037
  • e Év: 305784
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.